Danse - stile  

 

Hovedgrupper

 

 

Det er vigtigt at kunne kende forskel på de mange typer musik. Der er mange musikgenrer, country, pop, rock osv., men det afgørende er musikkens rytme, der i sidste ende bestemmer hvilken bevægemåde – motion – man anvender i dansen. Vi kan inddele disse motions i 5 hovedgrupper.

  • Rise and fall (Vals).
  • Cuban (Cha-cha-cha og Rumba).
  • Lilt (Polka og East coast swing ).
  • Smooth.
  • Funky.

Rise and fall er betegnelsen for Vals. Vals er kendetegnet ved, at takten er i ¾ takt. Tællingen er hele tiden 1, 2, 3 – 4, 5, 6. Kendetegnende for Vals er, at bevægelserne er rolige, yndefulde og svævende.
Et kendeord for Vals kan være ”love”.

Cuban dækker over de latinamerikanske danse. Indenfor Linedance er det oftest Cha-cha-cha, Rhumba og Samba. Cha-cha-cha og Rhumba er mest brugt. Tempoet i Rhumba er oftest lavt og bevægelserne er bløde, mens Cha-cha-cha er fra medium til højt. Bevægelserne i Cha-cha-cha er skarpe og rytmen er 1, 2, 3, 4&5, 6, 7, 8&1.
Et kendeord for Cuban kan være ”Passion”

Lilt dækker over to typer musik – Polka og East Coast Swing. Begge typer er kendetegnet ved højt tempo og en let genkendelig rytme. Bevægelsen er op og ned på fodballerne. Har en hoppende rytme.
Et kendeord for Lilt kan være ”Party”

Smooth er bl.a. West Coast Swing og Nightclub Two Step. Sidstnævnte er ofte danset i takterne 1, 2 &, 3, 4 & dvs. slow, quick, quick - slow, quick, quick. Fælles er at musikken og bevægelserne er rolige. Smooth musikken er meget alsidig.
Et kendeord kan for West Coast Swing være ”Cool” og for Nightclub ”Love”.

Funky er Hip hop, Funk, Street Dance etc. Musikken definerer en klar rytme, men takterne kan variere meget. Musikken er ofte pop eller hip hop, og bevægelsen i dansen skal følge pulsen i musikken – ”bounce to the beat”. Dansestilen fokuserer på synkoperede takter. Her bruges mange armbevægelser og body rolls.
Et kendeord for Funk kan være ”cool, fun, funky”

 

 

 

Novelty

 

Novelty er ”fundance”. Novelty er ikke en dansestil eller motion, men en kategori indenfor konkurrencedans UCWDC, der er tilføjet for at bringe lidt sjovt og nyt ind i konkurrencerne. Noveltydanse har typisk mange armebvægelser, trinkombinationer og en del atypiske trin og dansene indeholder ofte tags og restarts. Formålet med Novelty er at give dansen et FUN-udtryk.
Et kendeord for Novelty kan være ”seværdig”

Print